Folly 

Greenhouse (unbuilt), 2016



Composing architecture and nature through the pictorial plane of viewing was the primary means through which English landscape architects designed. To this end, the folly originates as an object of aesthetic theory, one designed to address the perception of the viewer as they move and orient themselves in nature. The folly is an architectural device with origins in 17th century picturesque landscape theory. As a genre of architecture that is halfway between a building and a sculpture, the purpose of the folly were two-fold: 1) to populate the ground with architectural stand-ins for the scenographic rendering of nature and 2) to serve as compositional objects that can draw the visitor’s eye across the horizontal plane of a seemingly endless landscape, much like a constellation of stars across the vast night sky.

While architecture and nature are typically understood as two distinct aesthetic forces (one linked to notions of originality, the other to notions of origination), the folly in its historic origins is an object vested with the possibility of synthesis. What kind of syntax can emerge out of the architecture’s geometric and material organization as it butts up against the orders of nature?


House of Multiples is not a proposal of an object within nature, but nature within the object, for a re-rendering of nature through the prismatic lens of architectural conceits. House of Multiples is the physical artifact of a representational system translated into material form. The project takes its cues from the architectural conventions of rendering shadow, in which the directionality of lines follow the planar surface. These lines become the basis of the constructive system of polycarbonate tubing, whose concavity, in turn, refracts the nature inside into serial glitches.

When viewing into the vitrine, the serial effects produced by the refracted imagery becomes an architectural lenticular. The lenticular effects are amplified by the visitors themselves, whose orientation and movement around the object multiplies the display into an even more dynamic series of views. The project is simultaneously a tectonic and material system, one that produces form, space and enclosure, and a representational system that mediates the viewing subject. The retrieved image of nature on the inside di ers from the one we know: it has been trans gured into a dynamic texture, more akin to a Jiří Kolář’s rollage than a picturesque painting.

...
PROJECT TYPE Greenhouse
CLIENT Private
TEAM Wang-Hsuan Kung